Pasitikrinkite savo el. pašto dėžutę.
Išsiuntėme registracijos patvirtinimo laišką.
Patarimai vykstantiems dirbti į užsienį
Atgal

Daugelis išvykstančių dirbti į užsienį  patiria kultūrinį šoką ir susiduria su įvairiomis problemomis, apkartinančiomis taip išvajotą gyvenimą svetur.  Prieš vykstant dirbti į užsienį, reikia pasiruošti tam ne tik fiziškai bet ir morališkai. Pateiksime keletą patarimų, kad persikėlimas į svečią šalį suteiktų kuo mažiau streso.

Visų pirma reiktų pasidomėti šalies kultūra, gyvenimo būdo ypatumais. Būtų gerai prieš persikeliant  dirbti ar gyventi į svetimą valstybę, nuvažiuoti ten keletą kartų ne kaip turistui, o kaip gyventojui: išsinuomoti būstą bent mėnesiui, apsipirkinėti vietinėse parduotuvėse, bendrauti su vietiniais  žmonėmis –  bandyti įsilieti į  kasdieninį gyvenimą. Tai yra gana rimtas patarimas, kadangi didelis procentas žmonių grįžta iš užsienio būtent dėl kultūrinio nepritapimo.

Pravartu susirasti pažįstamų žmonių, kurie galėtų pasidalinti savo patirtimi toje šalyje. Jei neturite  tokių žmonių savo draugų rate, galite pasinaudoti įvairiais išeivių forumais ir ten padiskutuoti jums aktualiomis temomis.

Prieš išvažiuojant į svetimą šalį, būtina pasidomėti apie ten galiojančius įstatymus, vietinių žmonių požiūrį į imigrantus, socialinį imigrantų statusą bei  įstatyminę tvarką, nurodančią, kaip teisiškai reikėtų susitvarkyti dokumentus, kad galėtumėte tapti legaliu tos valstybės gyventoju.
Jei planuojate likti ilgesniam laikui, reikėtų  iš anksto pasidomėti ir apie pilietybės suteikimo tvarką.
Po ilgų gyvenimo metų svečioje šalyje, dažnai kyla noras tapti visateisiu tos valstybės piliečiu.

Svarbu suprasti, kaip veikia  valstybės sveikatos apsaugos sistema: ar sveikatos draudimas yra privatus, ar finansuojamas iš valstybei sumokėtų mokesčių. Derėtų pasirūpinti papildomu privačiu sveikatos draudimu, galiojančiu užsienyje, kad atsitikus didesnei nelaimei, būtumėte užtikrinti dėl finansinės paramos.

Vienas iš svarbiausių dalykų – turėti finansinių išteklių nenumatytiems atvejams. Visada reikia nepamiršti, kad ir vykstant į svečią šalį turint užtikrintą darbą, negalite būti garantuoti, kad jūs jį turėsite ir po kelių mėnesių. Reikia pasidomėti nuomos kainomis ir  turėti piniginių išteklių ilgesniam nuomos padengimo laikotarpiui.  Beje, dažnai galima apsieiti su mažesniais nuomos kaštais, jeigu yra mokama bent už pusės metų  nuomą į priekį. Taip pat radus priimtiną būstą, gali būti iškelta sąlyga, kad būstas nebus išnuomotas, nesumokėjus už ilgesnį laikotarpį.
Svarbu susirasti legalų darbą, antraip žmogus praranda daug garantijų – darbo stažą, kuris skaičiuojamas, kai ateina laikas gauti pensiją, garantijas ligos atveju ir pan.

Keičiant darbą ar nustojus dirbti, reikėtų iš darbdavio gauti visus galimus dokumentus, rodančius informaciją apie gautas pajamas ir sumokėtus mokesčius. Šių dokumentų reikės mokesčių susigrąžinimui. Kaip žinia, dirbant užsienyje, dažnai susikaupia pajamų mokesčių permokos, kurios gali būti gražintos, pateikus pajamų deklaraciją valstybės mokesčių inspekcijai. Nuo šalies mokestinės sistemos  priklauso, kokių dokumentų prireiks. Geriausia prieš išvažiuojant yra pasikonsultuoti su mokesčių grąžinimo specialistais. Priklausomai nuo šalies mokesčiai yra gražinami už 3-6 paskutinius metus. Vadinasi, net jeigu dirbote užsienyje prieš kelis metus, mokesčių susigrąžinimas yra galimas.

Tai tik dalis dalykų, kuriems turėtų būti pasiruošęs žmogus, norintis dirbti užsienyje. Nepamirškite, kad persikėlus gyventi į aukštesnio pragyvenimo lygio valstybę, išauga ne tik atlyginimas, bet ir pragyvenimo išlaidos, kitaip tariant, žolė svetur nebus žalesnė be didelių pastangų.

Registruokitės naujienlaiškiui ir gaukite naujausius darbo pasiūlymus el.paštu.
Pasirinkite šalis, kurių skelbimus prenumeruosite:
Prenumeruoti
Turite pažymėti bent vieną šalį!
Ačiū. Jūsų el. pašto adresas įtrauktas į prenumeratorių duomenų bazę.
© darbasuzsienyje.org 2014-2021 - Visos teisės saugomos             Naujienos - Straipsniai  |   Naudojimosi taisyklės ir privatumo politika  |   Kontaktai

Darbas užsienyje - legalių darbo skelbimų užsienyje svetainė, kurioje galite rasti Lietuvos įdarbinimo agentūrų darbo skelbimus. Norėdami peržiūrėti darbo skelbimus skirtus konkrečiai šaliai spauskite ant meniu juostoje esančių kategorijų: darbas Norvegijoje, darbas Anglijoje, darbas Vokietijoje, darbas Olandijoje.

Norėdami kreiptis dėl darbo, užpildykite kontaktinę formą, pateiktą po kiekvienu darbo aprašymu. Visos užklausos dėl darbo siunčiamos skelbimą patalpinusiai įmonei.